За PICTOPLASMA

PICTOPLASMA x Bulgaria е форум за съвременно изкуство, дизайн, илюстрация и анимация с фокус върху създаването на визуални истории с герои и персонажи.

С подкрепата на международното издание на PICTOPLASMA, събитието цели да пренесе опита на най-голямата световна платформа за дизайн на герои и образи у нас, като в същото време подпомогне развитието на нова, интердисциплинарна визуална култура в България и популяризира най-изявените и обещаващи български артисти.

Основана през 1999 г. от Питър Талер и Ларс Денике в Берлин, Германия, PICTOPLASMA се заражда като проучване на възможностите и ограниченията в създаването на истории и персонажи в сферата на визуалните изкуства. През тези повече от 20 години, PICTOPLASMA организира ежегоден фестивал и конференция в Берли, има девет конференции в Ню Йорк, пътуващи фестивала в целия свят – Франция, Испания, Мексико, Шотландия, Академия за продължаващо образование с майсторски клас и лятно училище за дизайн на персонажи, изследвания в областта на антропоморфния дизайн и множество музейни изложби. 

На 23 и 24 септември 2023 форумът, организиран от сдружение StandArt, ще привлече дизайнери, художници, аниматори, артисти с идеята да трансформира алтернативното пространство за култура ReBonkers във Варна в място за лекции, дискусии, творчески работилници, подбрани анимационни прожекции от PICTOPLASMA Berlin 2022 и 2023, групова изложба и парти.

Събитието ще има специално продължение и в София, където UniCredit Studio ще бъде домакин на изложбата в периода 2 – 13 октомври.